Do góry

Dania główne Przepis na:

Gotowany schab

Gotowany schab

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 827

Dodano:

Odsłon: 29034

Gotowany schab z powodzeniem można traktować jako świetny dodatek do kanapek, chociaż w moim domu najczęściej jest po prostu podstawą wszelkiego rodzaju garmażerek, które są serwowane przy okazji różnych uroczystości. Jego ogromną zaletą jet to, że w czasie cięcia się nie kruszy i dzięki temu bardzo ładnie prezentuje się na półmisku.

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • łyżka cukru
  • 1/3 szklanki grubej soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewam wodę i wszystkie składniki zalewy. Całość gotuję i studzę. Schab oczyszczam z tłuszczu i błon, jeśli takie się na nim znajdują.
    Oczyszczony schab wkładam do zalewy i gotuje kilka minut (5-6). Garnek ściągam z pieca, a schab pozostawiam w zalewie do ostygnięcia, często zostawiam go na całą noc. Zimny tnę w plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 07 marca 2017 Bardzo znany i lubiany przepis, ja czynność krótkiego gotowania i studzenia wykonuję dwukrotnie :)

23 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń