Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne i syte
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5481
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 979
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11931
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1407
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5481
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 979
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11931
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1407
Składniki
Pokroić bakłażany w plastry, posolić i moczyć w wodzie 30 minut. Opłukać i osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć po 3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni i odłożyć.
Posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Czosnek i cebulę smażyć 5 minut. Dodać mięso mielone, smażyć aż zbronzowieje. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić bez przykrycia aż prawie cały płyn wyparuje.
Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plastry! Rozgrzać 2 łyżki oliwy smażyć z obu stron po 2 minuty.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Nasmarować oliwą naczynie żaroodporne, obsypać dno bułką tartą, ułożyć plastry bakłażanów na dnie naczynia. Układać warstwy ziemniaków na przemian z mięsem mielonym. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki.
Wymieszać jogurty, jajka, i zioła, przyprawić solą pieprzem. Włożyć mieszaninę na wierzch ziemniaków, ser owczy drobno pokruszyć, posypać zapiekankę nim i tartym ementalerem. Piec w piekarniku 1 i 1/4 godziny, aż zapiekanka się przyrumieni. Podawać na gorąco. Smacznego :)