Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne i syte
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13819
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43289
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 461
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13819
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43289
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 461
Składniki
Pokroić bakłażany w plastry, posolić i moczyć w wodzie 30 minut. Opłukać i osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć po 3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni i odłożyć.
Posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Czosnek i cebulę smażyć 5 minut. Dodać mięso mielone, smażyć aż zbronzowieje. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić bez przykrycia aż prawie cały płyn wyparuje.
Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plastry! Rozgrzać 2 łyżki oliwy smażyć z obu stron po 2 minuty.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Nasmarować oliwą naczynie żaroodporne, obsypać dno bułką tartą, ułożyć plastry bakłażanów na dnie naczynia. Układać warstwy ziemniaków na przemian z mięsem mielonym. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki.
Wymieszać jogurty, jajka, i zioła, przyprawić solą pieprzem. Włożyć mieszaninę na wierzch ziemniaków, ser owczy drobno pokruszyć, posypać zapiekankę nim i tartym ementalerem. Piec w piekarniku 1 i 1/4 godziny, aż zapiekanka się przyrumieni. Podawać na gorąco. Smacznego :)