Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne i syte
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 55
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 55
Składniki
Pokroić bakłażany w plastry, posolić i moczyć w wodzie 30 minut. Opłukać i osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć po 3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni i odłożyć.
Posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Czosnek i cebulę smażyć 5 minut. Dodać mięso mielone, smażyć aż zbronzowieje. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić bez przykrycia aż prawie cały płyn wyparuje.
Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plastry! Rozgrzać 2 łyżki oliwy smażyć z obu stron po 2 minuty.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Nasmarować oliwą naczynie żaroodporne, obsypać dno bułką tartą, ułożyć plastry bakłażanów na dnie naczynia. Układać warstwy ziemniaków na przemian z mięsem mielonym. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki.
Wymieszać jogurty, jajka, i zioła, przyprawić solą pieprzem. Włożyć mieszaninę na wierzch ziemniaków, ser owczy drobno pokruszyć, posypać zapiekankę nim i tartym ementalerem. Piec w piekarniku 1 i 1/4 godziny, aż zapiekanka się przyrumieni. Podawać na gorąco. Smacznego :)