Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym

Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1026

Dodano:

Odsłon: 5184

Pyszne , delikatne i soczyste mięso z piersi z kurczaka z sosem żurawinowym.

Składniki

  • filet z kurczaka, 500 g
  • jogurt naturalny, 3 lyzki
  • sól, 1 łyzeczka
  • pieprz, 0,5 łyzeczki
  • chili, 0,5 łyzeczki
  • olej do smażenia, 2 lyzki
  • konfitura z żurawin, 250 g
  • mąka, 1 łyzka
  • masło, 1 łyzka
  • bulion, 0,5 szklanki
  • suszona żurawina, 2 lyzki
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki ( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut.

  2. Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony na odrobinie oleju.Układamy na grillu.Zamykamy i odstawiamy , by spokojnie się smażyły.Kukamy co jakiś czas , i patrzymy czy nie przywarły.

  3. W czasie kiedy mięso się robi , my przyrządzamy sos. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową. Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy ( sos musi delikatnie się zredukować ). Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz ... polewamy gorącym sosem. Ozdabiamy suszoną żurawiną. Zajadamy z ulubionymi dodatkami!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń