Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne , delikatne i soczyste mięso z piersi z kurczaka z sosem żurawinowym.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13329
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2631
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3786
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13329
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2631
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3786
Składniki
Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki ( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut.
Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony na odrobinie oleju.Układamy na grillu.Zamykamy i odstawiamy , by spokojnie się smażyły.Kukamy co jakiś czas , i patrzymy czy nie przywarły.
W czasie kiedy mięso się robi , my przyrządzamy sos. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową. Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy ( sos musi delikatnie się zredukować ). Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz ... polewamy gorącym sosem. Ozdabiamy suszoną żurawiną. Zajadamy z ulubionymi dodatkami!