Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczka wieprzowa bardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje. Ziemniaki na talarki pozamieniane, równie szybko są grillowane, cienkie i chrupiące, smakiem, babcine talarki przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a prosto z grilla, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie. Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem oprószamy. To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 141
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 151
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 95
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 188
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 141
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 151
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 95
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 188
Składniki
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami. Mięso obtaczamy olejem rzepakowym z niewielką ilością soli (będziemy dosalać po grillowaniu) i pieprzem. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min, osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim.
Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem rzepakowym. Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem. Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso. Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod koniec doprawiamy solą. Z łatwością je odwrócimy, jak będą przypieczone.
Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą. Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie i grillujemy tylko z jednej str., nie odwracamy i niczym nie doprawiamy. Smak ma pozostać czysty, słodkawy.