Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszka w czerwonym winie"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 175
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 413
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 448
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 175
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 413
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 448
Składniki
Wlej do rondla wodę i wino, dodaj cukier, cynamon i skórkę cytrynową. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn zagotuje. Zredukuj ogień i gotuj 5 minut, aż część wody wyparuje.
Gruszki umyj i obierz. Ostrym czubkiem noża usuń gniazdo nasienne, wycinając je od spodu.
Włóż gruszki do gotującego się płynu i gotuj, bez przykrycia, 20-30 minut. Od czasu do czasu obracaj owoce, aby zabarwiły się winem.
Podgrzej półmisek (np. zalewając go na chwilę wrzątkiem). Przełóż na gorący półmisek gruszki i przykryj je folią aluminiową, aby nie wystygły. Gotuj pozostały płyn na małym ogniu jeszcze 10 minut, aby zyskał konsystencję syropu. Podawaj owoce od razu, polane syropem, z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną.Źródło: Olivia