Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszka w czerwonym winie"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5393
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5393
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Składniki
Wlej do rondla wodę i wino, dodaj cukier, cynamon i skórkę cytrynową. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn zagotuje. Zredukuj ogień i gotuj 5 minut, aż część wody wyparuje.
Gruszki umyj i obierz. Ostrym czubkiem noża usuń gniazdo nasienne, wycinając je od spodu.
Włóż gruszki do gotującego się płynu i gotuj, bez przykrycia, 20-30 minut. Od czasu do czasu obracaj owoce, aby zabarwiły się winem.
Podgrzej półmisek (np. zalewając go na chwilę wrzątkiem). Przełóż na gorący półmisek gruszki i przykryj je folią aluminiową, aby nie wystygły. Gotuj pozostały płyn na małym ogniu jeszcze 10 minut, aby zyskał konsystencję syropu. Podawaj owoce od razu, polane syropem, z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną.Źródło: Olivia