Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie owoce wręcz idealnie komponują się z lekką octową zalewą. Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście ich w ten sposób, warto jak najszybciej nadrobić zaległości. Gwarantujemy, że gruszki w occie siostry Anastazji na stałe wejdą do waszego kulinarnego repertuaru.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 75
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 75
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Gruszki obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Nie jest to konieczne, zwłaszcza w przypadku bardzo dojrzałych owoców, które mogą łatwo się rozpaść.
Pokrój owoce na dosyć duże kawałki, a najlepiej na ósemki. Skrop je z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i odstaw na bok.
W garnuszku zagotuj wodę z octem, cukrem i wszystkimi przyprawami. Do gorącej zalewy włóż gruszki i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty. Następnie odstaw garnek do całkowitego wystygnięcia. Może zająć to kilka godzin.
Schłodzone gruszki rozłóż do słoików. Zalewę pozostałą z owoców ponownie zagotuj i ponownie wystudź. Chłodną zalewą wypełnij słoiczki po brzegi. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj gruszki w occie siostry Anastazji około 20 minut. Słoiczki odstaw do wystygnięcia do góry dnem. Przechowuj w suchym i ciemnym pomieszczeniu.