Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzyby boczniaki w jajku i bułce.

Grzyby boczniaki w jajku i bułce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 292

Czy lubicie grzyby boczniaki ? My strasznie je lubimy choć są drogie to jednak co jakiś czas kupuję aby sobie pojeść solidnie. Podam wam sposób jak dobrze je zrobić aby nie były twarde i łykowate. Mam wielką nadzieję że są koneserzy tych właśnie grzybów.

Składniki

  • 500 g grzybów boczniak,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr wody,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzyby boczniaki w jajku i bułce.

Przygotowanie

  1. Do miski wlać litr przegotowanej gorącej wody dodać sól i dokładnie wymieszać. Następnie włożyć grzyby i odstawić na 10 minut aby zmiękły korzonki. Po wyznaczonym czasie przelać grzyby na durszlak aby ociekły z wody.

  2. Gdy grzyby już ociekną z nadmiaru wody, każdy gruby korzonek lekko zbić tłuczkiem do kotletów. Przygotować jajka roztrzepać je widelcem oraz bułkę tartą.

  3. Przygotowane i zbite korzonki grzybów zanurzyć w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej ( nie solić ) i układać je na rozgrzanym oleju. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor.

  4. Usmażone grzyby podałam z młodymi ziemniakami i świeżym koperkiem oraz surówką z sałaty masłowej na słodko - kwaśno ze śmietaną. Każdy może podać z czym lubi nam taki zestaw bardzo odpowiada. Taki obiad nadaje się dla zapracowanych lub gdy jest mało czasu na zrobienie obiadu ponieważ wszystko bardzo szybko się robi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń