Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz drobiowy

Gulasz drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49650

Dodano:

Odsłon: 9756

U nas w domu lekko i dietetycznie. Kurczak w kolejnej smacznej odsłonie. Z podanych składników wyjdą dwie konkretne lub trzy mniejsze porcje.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • papryka czerwona świeża 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • ryż biały 200g
  • groszek zielony mrożony 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • białe wino (wytrawne) 1 szklanka
  • woda 2 szklanki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • suszone oregano 1/2 łyżeczki
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz drobiowy

Przygotowanie

  1. Mięso i paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Na oliwie obsmażamy mięso (5 minut), dodajemy pokrojone warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut, podajemy z ryżem.

  2. Przygotowanie ryżu:
    Ryż podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy wodę, wino. Całość solimy, doprawiamy oregano i gotujemy pod przykryciem
    Czas gotowania to 25 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy groszek.
    Ugotowany ryż przekładamy do foremek (u mnie filiżanki do kawy), odstawiamy na 2 minuty, następnie delikatnie odwracamy je do góry dnem, tak aby ryż zachował odpowiedni kształt.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 21 lutego 2015 tak, lekkie, smaczne i szybkie a podaje go z tzw. "brudnym ryzem, 90s i gotowy , Twoje wyglada b. apetycznie pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń