Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49650
Dodano: 19.02.2015
Odsłon: 9756
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Mięso i paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Na oliwie obsmażamy mięso (5 minut), dodajemy pokrojone warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem.
Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut, podajemy z ryżem.
Przygotowanie ryżu:
Ryż podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy wodę, wino. Całość solimy, doprawiamy oregano i gotujemy pod przykryciem
Czas gotowania to 25 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy groszek.
Ugotowany ryż przekładamy do foremek (u mnie filiżanki do kawy), odstawiamy na 2 minuty, następnie delikatnie odwracamy je do góry dnem, tak aby ryż zachował odpowiedni kształt.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

kstr54 21 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
tak, lekkie, smaczne i szybkie a podaje go z tzw. "brudnym ryzem, 90s i gotowy , Twoje wyglada b. apetycznie pozdrawiamOdpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 20 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Lekko, smacznie i zdrowo - pyszna propozycja :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

monikagotuje 20 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Smaczne i smakowicie podane,pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

izek 20 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetyczne! Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 19 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
pięknie, lekko i pachnąco, świetnie ! Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz