Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz drobiowy z soczewicą"
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5733
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 132
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 670
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5733
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 132
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 670
Składniki
Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Z dyni zetnij wierzch, wydrąż miąższ, oczyść go z pestek i włókien. Odważ ok. 40 dag miąższu dyni i potnij w kosteczkę (z reszty dyni możesz zrobić np. pyszny dyniowy krem). Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dymki oczyść, drobno pokrój.
Na patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć kawałeczki mięsa, zrumień je ze wszystkich stron. Zdejmij. Włóż dynię oraz cebulę i czosnek. Mieszając, smaż kilka minut. Dodaj dymki i soczewicę. Na patelnię ponownie włóż kurczaka. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Podlej bulionem oraz śmietaną. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 8 minut.
Sos pieczeniowy wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Dolej do składników na patelni. Gotuj dalej, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Ewentualnie gulasz ponownie przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kiełki buraków opłucz na sitku, dobrze osącz. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Gotowy gulasz przełóż do wydrążonej wcześniej dyni. Przed podaniem posyp natką oraz kiełkami. Udekoruj odłożoną natką.
ok. 45 minut , 1 porcja ok. 360 kcalŹródło: Tina