Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz drobiowy z soczewicą"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 724
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 87
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 724
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 87
Składniki
Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Z dyni zetnij wierzch, wydrąż miąższ, oczyść go z pestek i włókien. Odważ ok. 40 dag miąższu dyni i potnij w kosteczkę (z reszty dyni możesz zrobić np. pyszny dyniowy krem). Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dymki oczyść, drobno pokrój.
Na patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć kawałeczki mięsa, zrumień je ze wszystkich stron. Zdejmij. Włóż dynię oraz cebulę i czosnek. Mieszając, smaż kilka minut. Dodaj dymki i soczewicę. Na patelnię ponownie włóż kurczaka. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Podlej bulionem oraz śmietaną. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 8 minut.
Sos pieczeniowy wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Dolej do składników na patelni. Gotuj dalej, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Ewentualnie gulasz ponownie przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kiełki buraków opłucz na sitku, dobrze osącz. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Gotowy gulasz przełóż do wydrążonej wcześniej dyni. Przed podaniem posyp natką oraz kiełkami. Udekoruj odłożoną natką.
ok. 45 minut , 1 porcja ok. 360 kcalŹródło: Tina