Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni, jest sycący i pełen smaku. Gulasz dyniowy to absolutny hit tej jesieni. Połączenie mięsa, kiełbasy, warzyw i przypraw sprawia, że obiad się nie nudzi i nie jest mdły. Podczas spotkań czy uroczystości koniecznie podaj go w naczyniu zrobionym z wydrążonej dyni. Sprawdź, jak prosto zrobić gulasz dyniowy.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Cebulę poszatkuj, a mięso z szynki pokrój w średnią kostkę. Zarumień cebulę na patelni z rozgrzanym olejem. Wtedy dodaj mięso i podsmażaj.
W międzyczasie pokrój cukinię i pół dyni w średniej wielkości kostkę. Kiełbasę obierz i podziel na półplasterki.
Wszystkie składniki dodaj na patelnię i smaż ok. 8 minut. Pokrój paprykę marynowaną na mniejsze kawałki i po upływie tego czasu dodaj na patelnię. Wsyp też poszatkowaną natkę pietruszki.
Przypraw solą i pieprzem według uznania. Przemieszaj i podsmażaj jeszcze chwilę. Utnij 1/3 dyni z góry - tak, aby powstała „czapka”. Wykrój cały miąższ i nasiona. Do środka dyni przełóż gotowy gulasz dyniowy.
Podawaj od razu. Po zjedzeniu dynię najlepiej wykorzystać do zupy lub na purée.