Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz imprezowy to danie jednogarnkowe, które stanie się hitem każdej domówki czy rodzinnego przyjęcia. Połączenie soczystego kurczaka, pieczarek i papryk, zanurzonych w aromatycznym, pomidorowym sosie zrobi furorę na każdym stole. Danie świetnie komponuje się z opiekanymi ziemniaczkami lub chrupiącą bagietką, która wręcz prosi się o maczanie w tym pysznym sosie. To idealny wybór na wieczór, kiedy chcesz zaimponować gościom, ale nie masz ochoty spędzać wielu godzin w kuchni. Lekko, lecz smacznie i pożywnie, zawsze trafia w dziesiątkę!
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 316
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1440
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 480
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1193
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 316
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1440
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 480
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1193
Składniki
Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski, dopraw solą i czarnym pieprzem. Przesmaż na mocno rozgrzanym oleju, po czym odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj pomidora i podsmażaj warzywa ok. 5 minut. W tym czasie oczyść papryki i pokrój w paski, a obraną marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, pokrój w słupki lub zetrzyj na koreańskiej krajalnicy. Dorzuć warzywa na patelnię, wlej dodatkową łyżkę oleju i przesmażaj 3-5 minut na średnim ogniu.
Na patelnie wlej wino, trzymaj na ogniu ok. 5 minut, aby alkohol odparował. Do warzyw wlej wodę lub bulion, dorzuć podsmażonego na początku kurczaka, zamknij pokrywę i trzymaj na ogniu ok. 15 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz koncentrat pomidorowy, suszone zioła i słodką paprykę. Dopraw danie solą i czarnym pieprzem. Trzymaj pod przykryciem kolejne 15 minut.
Gulasz imprezowy posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj z opiekanymi ziemniaczkami lub kromkami pszennego pieczywa. Ten ostatni sposób jest idealny do maczania kawałków bagietki lub chleba w pysznym sosie.