Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiamy pyszne, aromatyczne i sycące dania jednogarnkowe. Najlepsze są te, które możesz zrobić z produktów, które masz akurat pod ręką. Nasz gulasz rolniczy to pełna smaku potrawa wypełniona kawałkami rozpadającej się wołowiny, białej kapusty, marchwi, pomidorów oraz obfitej ilości przypraw i ziół. Aby wzmocnić pożywność dania, dodaliśmy do niego czerwoną fasolę z puszki. W zależności od pory roku w której przygotowujesz gulasz, możesz użyć także zielonego groszku, papryki, cukinii, dyni lub leśnych grzybów. Potrawa jest znakomita zaraz po przygotowaniu, a także na drugi dzień, gdy smaki jeszcze lepiej się połączą.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1095
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 217
Polecam.
Odsłon: 1092
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1095
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 217
Polecam.
Odsłon: 1092
Składniki
Mięso umyj, osusz i pozbaw błonek. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę tłuszczu i smaż wołowinę z każdej strony, aż się zarumieni. Po tym czasie przełóż na talerz. Do tego samego garnka wsyp papryki w proszku i kminek. Przesmażaj chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć (uważaj, aby nie przypalić!) i wrzuć posiekaną w kostkę cebulkę. W razie potrzeby dolej łyżkę wody. Smaż cebulę około 2-3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki marchewkę i drobno poszatkowaną kapustę. Przesmażaj chwilę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by nie przypalić warzyw. Po czym ponownie wrzuć podsmażoną wołowinę, włóż obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dodaj koncentrat pomidorowy, suszone zioła i wlej bulion, zamknij pokrywę garnka i gotuj gulasz na średnim ogniu około 50 minut. Na około 10 minut przed końcem dorzuć odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę z puszki.
Po tym czasie dopraw danie solą i czarnym pieprzem, następnie wykładaj do głębokich talerzy i obficie udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kromkami świeżego chleba, kluskami śląskimi lub kaszą ugotowaną na sypko.