Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21906
Dodano: 08.03.2015
Odsłon: 2495
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Schab myjemy i kroimy, najpierw w plastry, a następnie w kostkę 2-3 cm. Przy okazji odcinamy wszystkie błonki i żyłki.
1łyżkę mąki odsypuję, a do reszty dodaję paprykę słodką i mieszam. W takiej mieszance dokładnie obtaczam każdy kawałek mięsa.
Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju i smażę mięso na złoto ze wszystkich stron, a następnie przekładam je do garnka. Na patelni tymczasem roztapiam połowę masła i dodaję obrane marchewki pokrojone w plasterki. Po około 3 minutach dorzucam paprykę pokrojoną w kosteczkę. Znów 3 minuty smażenia i cebula pokrojona w piórka. 3 minuty i dorzucam umyte pieczarki pokrojone w półplasterki. wszystko razem duszę około 10 minut – pieczarki puszczą troszkę soku. Doprawiam solą i pieprzem i przerzucam wszystko do garnka z mięsem. Zalewam bulionem. Dodaję przecier pomidorowy i przyprawy, ocet winny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszam i na końcu dodaję jeszcze listki laurowe. Wszystko gotuję na małym ogniu około 45 minut.
Zagęszczam łyżką mąki podsmażoną z resztą masła. Mieszam, próbuję, ewentualnie jeszcze doprawiam. Wyłączam ogień i dodaję śmietanę. Nie wlewam jej jednak od razu, lecz najpierw hartuję, tak aby się nie zważyła.
Ja dzisiaj podaję gulasz schabowy z kaszą gryczaną – pachnie pysznie i też tak smakuje :)
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)