Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Dzisiaj przygotujemy pyszny gulasz ze schabu. Pełen pieczarek i warzyw. Możemy go podać z kaszą lub ryżem – będzie doskonałym pomysłem na obiad.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4064
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423196
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2625
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4064
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423196
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2625
Składniki
Schab myjemy i kroimy, najpierw w plastry, a następnie w kostkę 2-3 cm. Przy okazji odcinamy wszystkie błonki i żyłki.
1łyżkę mąki odsypuję, a do reszty dodaję paprykę słodką i mieszam. W takiej mieszance dokładnie obtaczam każdy kawałek mięsa.
Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju i smażę mięso na złoto ze wszystkich stron, a następnie przekładam je do garnka. Na patelni tymczasem roztapiam połowę masła i dodaję obrane marchewki pokrojone w plasterki. Po około 3 minutach dorzucam paprykę pokrojoną w kosteczkę. Znów 3 minuty smażenia i cebula pokrojona w piórka. 3 minuty i dorzucam umyte pieczarki pokrojone w półplasterki. wszystko razem duszę około 10 minut – pieczarki puszczą troszkę soku. Doprawiam solą i pieprzem i przerzucam wszystko do garnka z mięsem. Zalewam bulionem. Dodaję przecier pomidorowy i przyprawy, ocet winny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszam i na końcu dodaję jeszcze listki laurowe. Wszystko gotuję na małym ogniu około 45 minut.
Zagęszczam łyżką mąki podsmażoną z resztą masła. Mieszam, próbuję, ewentualnie jeszcze doprawiam. Wyłączam ogień i dodaję śmietanę. Nie wlewam jej jednak od razu, lecz najpierw hartuję, tak aby się nie zważyła. Ja dzisiaj podaję gulasz schabowy z kaszą gryczaną – pachnie pysznie i też tak smakuje :) Smacznego!!!