Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz tatarski

Gulasz tatarski

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1762

Dodano:

Odsłon: 7224

czyli Azu - wołowina duszona po tatarsku, niezwykle aromatyczny i rozgrzewający gulasz, w sam raz na jesienno - zimowe miesiące...

Składniki

  • wołowina (np. łopatka) - 1 kg
  • cebula - 4 szt.
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • koncentrat pomidorowy - 200 g
  • marchewka - 4 szt.
  • ziemniaki - 4 szt.
  • ogórki kiszone - 6 szt.
  • papryka słodka - 2 łyżki
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • sól - 4 łyżeczki
  • pieprz
  • olej - 4-5 łyżek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zrumienione mięso przekładamy do garnka.

  2. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą oraz sól i smażymy jeszcze kilka minut. Całość przekładamy do garnka z mięsem.

  3. Teraz do garnka wlewamy 1 litr gorącej wody, przykrywamy i dusimy ok 1-1,5 godziny, na małym ogniu, aż mięso zmięknie.

  4. Ziemniaki obieramy i kroimy kostkę, a obraną marchewkę w talarki, dodajemy do gulaszu i dusimy kolejne 10-15 min, aż warzywa będą miękkie.

  5. Na koniec dodajemy kiszone ogórki pokrojone w niezbyt cienkie plasterki. Dusimy jeszcze 10 min. W razie konieczności doprawiamy na koniec solą, pieprzem lub ostrą papryką. I gotowe. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem. SMACZNEGO !!! ;-)

  6. Ziemniaki są opcjonalnym dodatkiem. Możemy z nich zrezygnować. Widziałem też kilka przepisów, które rekomendowały najpierw usmażenie ich na oleju (jak frytki), a dopiero potem dodanie do gulaszu. Więc decyzja należy do Was...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń