Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli Azu - wołowina duszona po tatarsku, niezwykle aromatyczny i rozgrzewający gulasz, w sam raz na jesienno - zimowe miesiące...
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Wołowinę kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zrumienione mięso przekładamy do garnka.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą oraz sól i smażymy jeszcze kilka minut. Całość przekładamy do garnka z mięsem.
Teraz do garnka wlewamy 1 litr gorącej wody, przykrywamy i dusimy ok 1-1,5 godziny, na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
Ziemniaki obieramy i kroimy kostkę, a obraną marchewkę w talarki, dodajemy do gulaszu i dusimy kolejne 10-15 min, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodajemy kiszone ogórki pokrojone w niezbyt cienkie plasterki. Dusimy jeszcze 10 min. W razie konieczności doprawiamy na koniec solą, pieprzem lub ostrą papryką. I gotowe. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem. SMACZNEGO !!! ;-)
Ziemniaki są opcjonalnym dodatkiem. Możemy z nich zrezygnować. Widziałem też kilka przepisów, które rekomendowały najpierw usmażenie ich na oleju (jak frytki), a dopiero potem dodanie do gulaszu. Więc decyzja należy do Was...