Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz tatrzański

Gulasz tatrzański

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Gulasz tatrzański"

Składniki

  • 60 dag wołowiny gulaszowej (a jeszcze lepiej baraniny)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 małe marchewki
  • 5-6 suszonych podgrzybków
  • 4 szkl. bulionu wołowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • suszony rozmaryn
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • 8 małych ziemniaków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Dodaj musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Całość posyp rozmarynem. Wymieszaj. Marynuj 4,5 godz.

  2. Zamarynowane mięso oprósz mąką, zrumień na smalcu. Cebule obierz, pokrój na cząstki, dodaj do mięsa. Dołóż grzybki. Zalej bulionem i duś pod przykryciem ok. 90 minut. Marchewki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Dodaj do gulaszu 20 minut przed końcem gotowania.

  3. Gulasz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

  4. porcje, : 5 godz., gotowanie: 90 min

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń