Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz wieprzowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
Składniki
Umyte mięso pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion, dodaj liski laurowe oraz ziarenka ziela i pieprzu, podgrzej.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć mięso i obsmaż na rumiano. Dodaj pokrojone papryki i smaż jeszcze ok. 3 min. Zdejmij z ognia, dodaj słodką i ostrą mieloną paprykę. Wlej 1 szklanki bulionu, wymieszaj i całość przełóż do garnka z bulionem. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij.
Następnie dodaj pieczarki. Smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 3 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do garnka z mięsem. Duś na średnim ogniu 30-40 min, aż mięso zmięknie. Śmietanę wymieszaj z mąką. Dodaj odrobinę gorącego bulionu, wymieszaj i przelej do garnka.
70 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie