Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarl kocha świnki, w każdej postaci, tym razem świnka w postaci gulaszy, było to moje dziewicze doświadczenie w tym rodzaju kuchni, Pani Jarlowa i ja żyjemy więc nie jest źle, a podobno wyszło bardzo smacznie. Sprawdźmy.
Brytfanka, deska do krojenia, ostry nóż jedna lub dwie patelnie i chęci.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242737
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242737
Składniki
Mięso na gulasz wieprzowy (szynka lub chuda łopatka) myjemy, odciskamy delikatnie papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę (wielkość dowolna, według uznania, ale większe kawałki na gulasz, będą dusić się dłużej).
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju, przekładamy na talerzyk. Na tej samej lub innej większej patelni, obsmażamy mięso wieprzowe na gulasz na złoty kolor, dodajemy po chwili cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę, ogórki oraz pieczarki. Przerzucamy do brytfanki i zalewamy wszystko wodą (wody ma być tyle, żeby przykryć mięso na gulasz w 3/4) do tego wrzucamy dobrej jakości kostki rosołowe.
Najważniejsza część, aby gulasz smakował wybornie. Dusimy około 15 min na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy wymienione przyprawy, przeciśnięty czosnek (można zamienić na czosnek granulowany 1,5 łyżeczki lub wspomniane w składzie kostki smaku), majeranek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy też solą i pieprzem. (Zdjęcie etapu przed dodaniem koncentratu).
Gulasz dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodajemy łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawiamy tak powstały sosik, gotując jeszcze około 5 min. Gulasz podajemy na gorąco z dodatkami. Co ważne - taki przepis na gulasz to propozycja na 1-2 dni, bo świetnie smakuje odgrzewany. Można go również wekować lub mrozić.