Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarl kocha świnki, w każdej postaci, tym razem świnka w postaci gulaszy, było to moje dziewicze doświadczenie w tym rodzaju kuchni, Pani Jarlowa i ja żyjemy więc nie jest źle, a podobno wyszło bardzo smacznie. Sprawdźmy.
Brytfanka, deska do krojenia, ostry nóż jedna lub dwie patelnie i chęci.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mięso na gulasz wieprzowy (szynka lub chuda łopatka) myjemy, odciskamy delikatnie papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę (wielkość dowolna, według uznania, ale większe kawałki na gulasz, będą dusić się dłużej).
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju, przekładamy na talerzyk. Na tej samej lub innej większej patelni, obsmażamy mięso wieprzowe na gulasz na złoty kolor, dodajemy po chwili cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę, ogórki oraz pieczarki. Przerzucamy do brytfanki i zalewamy wszystko wodą (wody ma być tyle, żeby przykryć mięso na gulasz w 3/4) do tego wrzucamy dobrej jakości kostki rosołowe.
Najważniejsza część, aby gulasz smakował wybornie. Dusimy około 15 min na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy wymienione przyprawy, przeciśnięty czosnek (można zamienić na czosnek granulowany 1,5 łyżeczki lub wspomniane w składzie kostki smaku), majeranek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy też solą i pieprzem. (Zdjęcie etapu przed dodaniem koncentratu).
Gulasz dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodajemy łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawiamy tak powstały sosik, gotując jeszcze około 5 min. Gulasz podajemy na gorąco z dodatkami. Co ważne - taki przepis na gulasz to propozycja na 1-2 dni, bo świetnie smakuje odgrzewany. Można go również wekować lub mrozić.