Dania główne Przepis na:
Gulasz wieprzowy Cezara.


Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 270
Dodano: 18.01.2018
Odsłon: 4976
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej (lub łopatki wieprzowej)
- 1 łyżeczka (od herbaty) słodkiej papryki
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka (duża od zupy) majeranku
- 2-3 listki laurowe
- 4-5 cebul
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego najlepiej PUDLISZKI
- 1 por
- 2-3 marchewki
- 1 łyżka (od zupy) przyprawy Vegeta lub Kucharek
- 2-3 łyżki (od zupy) mąki
- Olej do smażenia
- ½ łyżeczki (od herbaty) zmielonego pieprzu czarnego
- Śmietana (duża) do sosów 18%
- ....można opcjonalnie dodać ze 4-5 suszonych podgrzybków do smaku.
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na teflonowej patelni stale mieszając (nie przypalić).
Następnie przelać do miseczki i odłożyć.
Na patelni smażyć mięso (pokrojone w kostkę, wielkość ok. 2cm na 2cm) na zarumieniony kolor, następnie dodać cebulę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (oraz ewentualne pokrojone drobno grzybki), drobno pokrojonego pora (jak cebulę) i dolać wodę tak, żeby przykryła mięso.
Dusić pod przykryciem około 20-25 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać Vegetę, listki laurowe, pieprz i paprykę, majeranek, rozgnieciony czosnek i koncentrat pomidorowy.
Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Na koniec dodać szklankę zimnej wody z rozrobioną w niej mąką. Gotować jeszcze przez ok. 10 min stale mieszając.
Można podawać z kaszą (najsmaczniejsze) lub z makaronem, czy też ziemniakami.
Smacznego.
Cezar
Komentarze do przepisu (1)

Cezar 09 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Smakowo super :-).Jerzy
1 Kto głosował? | Odpowiedz