Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy, kasza parzona i smażone buraczki.

Gulasz wieprzowy, kasza parzona i smażone buraczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1472 Ocena: 19362

Dodano:

Odsłon: 453

Gulasz ugotowany z karczku wieprzowego, warzyw podany z kaszą i smażonymi buraczkami kiszonymi.

Składniki

  • karczek wieprzowy 0,9 kg
  • papryka czerwona 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy smaku
  • ziele angielskie mielone smaku
  • liść laurowy mielony smaku
  • włoszczyzna suszona 3 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 3 łyżki
  • woda 750 ml
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • kasza jęczmienna 1 szklanka
  • woda do parzenia kaszy 2 szklanki
  • buraczki kiszone, tarte 1 słoik 400 ml
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem.

  2. Cebulę kroimy w pół plastry, paprykę kroimy w kostkę, lekko solimy żeby zmiękły.

  3. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy do smażącego się mięsa na patelni.

  4. Dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody.

  5. W oddzielnym garnczku zagotowujemy 3 szklanki wody, wrzucamy suszoną włoszczyznę, pastę rosołową, solimy do smaku dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw.

  6. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie, dodajemy do garnka z warzywami i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się.

  7. Doprawiamy do smaku, lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką i śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając.

  8. W między czasie parzymy kaszę i podsmażamy buraczki z cebulą.

  9. Nakładamy na talerz sparzoną kaszę, polewamy gulaszem i nakładamy obok buraczki.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń