Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowo z knedlikami
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 502
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3828
Pyszne , pożywne do zjedzenia w domu jak również do pracy.
Odsłon: 285
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1392
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 502
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3828
Pyszne , pożywne do zjedzenia w domu jak również do pracy.
Odsłon: 285
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1392
Składniki
Czesi znają się na gulaszach, od wieprzowych z boczku i chudszych mies, przez wołowe, z dzika i z jelenia- pyszota! W rondlu podsmażyłam na smalcu pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażyłam tez przyprawy- papryki, kumin, liście i ziele. Zalałam litrem wody dodałam proszek grzybowy i gotowałam.
Równolegle obsmażyłam mięso, pokrojone w grubą kostkę, na smalcu. Najpierw układałam kawałki od tłustszej strony- żeby tłuszcz się wytopił. Potem obsmażałam mięso na rumiano i partiami dorzucałam do gotującego się wywaru. Pod koniec zdjęłam z patelni nadmiar tłuszczu- wlałam na nią pół szklanki wody , żeby wypłukać z patelni smak przysmażanego mięsa i dolałam do rondla. Dodałam jeszcze pastę czosnkową.
Po godzinie i 15 minutach mięso powinno się rozpływać a gulasz powinien wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu. Zdjęłam łyżką nadmiar tłuszczu.
Nie obtaczałam mięsa w mące przed smażeniem- uniknie się wtedy problemu z przywieraniem gulaszu podczas gotowania. Mąkę przyprużyłam na patelni za rada Teresy, np: https://smaker.pl/przepis-roladki-z-suszona-sliwka-i-brzoskwinia,167377,babcitereskiciasta.html Mąkę rozmieszałam w zimnej wodzie i wlałam do gulaszu, chwilę pogotowałam i posoliłam jeszcze do smaku.
Bułki na parze wyłożyłam na sitko nad gotującą się woda w garnku i przykryłam pokrywką. po paru minutach będą gotowe.
Czeski gulasz obowiązkowo podaje się z plasterkami cebuli i z marynowanymi papryczkami chili, tak aby można było nimi przegryzać kęsy i w ten sposób regulować ostrość potrawy. Smacznego :)