Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy po czesku

Gulasz wieprzowy po czesku

Autor:

Przepisów i artykułów: 552 Ocena: 11114

Dodano:

Odsłon: 7210

Obowiązkowo z knedlikami

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czesi znają się na gulaszach, od wieprzowych z boczku i chudszych mies, przez wołowe, z dzika i z jelenia- pyszota!

    W rondlu podsmażyłam na smalcu pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażyłam tez przyprawy- papryki, kumin, liście i ziele.
    Zalałam litrem wody dodałam proszek grzybowy i gotowałam.

  2. Równolegle obsmażyłam mięso, pokrojone w grubą kostkę, na smalcu.

    Najpierw układałam kawałki od tłustszej strony- żeby tłuszcz się wytopił.
    Potem obsmażałam mięso na rumiano i partiami dorzucałam do gotującego się wywaru.
    Pod koniec zdjęłam z patelni nadmiar tłuszczu- wlałam na nią pół szklanki wody , żeby wypłukać z patelni smak przysmażanego mięsa i dolałam do rondla.
    Dodałam jeszcze pastę czosnkową.

  3. Po godzinie i 15 minutach mięso powinno się rozpływać a gulasz powinien wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
    Zdjęłam łyżką nadmiar tłuszczu.

  4. Nie obtaczałam mięsa w mące przed smażeniem- uniknie się wtedy problemu z przywieraniem gulaszu podczas gotowania.

    Mąkę przyprużyłam na patelni za rada Teresy, np:

    https://smaker.pl/przepis-roladki-z-suszona-sliwka-i-brzoskwinia,167377,babcitereskiciasta.html

    Mąkę rozmieszałam w zimnej wodzie i wlałam do gulaszu, chwilę pogotowałam i posoliłam jeszcze do smaku.

  5. Bułki na parze wyłożyłam na sitko nad gotującą się woda w garnku i przykryłam pokrywką. po paru minutach będą gotowe.

  6. Czeski gulasz obowiązkowo podaje się z plasterkami cebuli i z marynowanymi papryczkami chili, tak aby można było nimi przegryzać kęsy i w ten sposób regulować ostrość potrawy.

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 31 października 2018 U nas taki gulasz się robi od wieków, mamy coś z Czechów albo oni z nas ;-D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 30 października 2018 Em, gulasz wygląda przepysznie a sos, taki jak powinien być, ciemny.Fajnie że spróbowałaś mój patent na mąkę do sosu, dziękuję.:) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 października 2018 Nie ważne jak się zwie jest po prostu przepyszny...aż mnie sssie...super... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 29 października 2018 Taki gulasz musi być bardzo aromatyczny, a do tego jest gęsty i ma piękny kolor - wygląda przepysznie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń