Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy z kaszą i korniszonem.

Gulasz wieprzowy z kaszą i korniszonem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1471 Ocena: 19335

Dodano:

Odsłon: 4519

Bardzo smaczny i pożywny gulasz wieprzowy, podany z parzoną kaszą jęczmienną i marynowanym korniszonem.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 0,7 kg
  • cebula jasna 2 sztuki
  • cebula czerwona 1 szt.
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • włoszczyzna suszona 3 łyżki
  • papryka czerwona, słodka 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy 100 ml
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • por zielony
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Lubczyk
  • majeranek 2 łyżki
  • smalec do smażenia
  • woda 2 litry
  • mąka do zagęszczenia
  • śmietana do zabielenia 1-2 łyżki
  • sos sojowy ciemny
  • kasza jęczmienna 20 dag
  • korniszony marynowane
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 3 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry i paprykę w kostkę, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule i paprykę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.

  2. W między czasie zagotowujemy 2 litry wody z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, koprem, natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, porem pokrojonym drobno, lubczykiem, majerankiem i gałką muszkatołową.

  3. Gdy duszone na patelni mięso, cebula i papryka są miękkie, przekładamy całość łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru.

  4. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami i sosem sojowym ciemnym, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy gulasz mąką i zabielamy śmietaną, chwilę gotujemy i zakańczamy gotowanie.

  5. Podajemy z wcześniej parzoną kaszą jęczmienną i korniszonem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń