Dania główne Przepis na:
Gulasz wieprzowy z marchewką

Składniki
- łopatka lub karczek wieprzowy, 1 kg
- olej, 6 łyżek
- cebula, 2 sztuki
- marchew, 80 dag
- czosnek, 4 ząbki
- por, 15 dag
- przyprawa curry, 2 łyżeczki
- Mąka pszenna, 2 łyżki (ok.5 dag)
- sól,pieprz
- koperek
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
mięso pokroić w kostkę,olej rozgrzać w garnku ,dodać do niego mięso i obsmażyć go mieszając ze wszystkich stron,cebulę drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa i chwilę smażyć razem z mięsem.Wlać 2-2,5 litra wody
-
Marchewki pokroić w plasterki i wrzucić do mięsa,doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem ok.1 godziny
-
por pokroić w pół plastry, i dodać do mięsa, dusić jeszcze ok.15-20 minut,pod koniec duszenia dodać curry;jeżeli gulasz jest za rzadki to zagęścić gulasz mąką rozrobioną z wodą,zagotować i doprawić,dodać koperek.(ja podaję z kaszą na sypko,która jest również w moich przepisach)
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 05 września 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda apetycznie i na pewno wypróbuję. Połączenie marchewki i mięska musi być pyszne10 Kto głosował? | Odpowiedz

Zofia5 28 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Musi być pycha, zwłaszcza z tą kaszą.Jutro mój obiad:-)11 Kto głosował? | Odpowiedz