Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z chrzanem i musztardą

Gulasz wołowy z chrzanem i musztardą

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3875

Dodano:

Odsłon: 1041

Gulasz... jednogarnkowe, rewelacyjne danie, które można przyrządzać z dowolnymi dodatkami. Ja najchętniej podaję go z utłuczonymi ziemniakami lub kaszą i buraczkami. Do gulaszu można użyć każdego rodzaju mięsa, różne warzywa i różne przyprawy. Wszystko zależy od naszych upodobań. Taki z chrzanem i musztardą pamiętam z rodzinnego domu :)

Składniki

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l rosołu/wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Bez żadnych przypraw wrzucamy na rozgrzany olej i na większym ogniu obsmażamy ok 5 minut, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, wywar lub wodę i całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 1,5h (mięso musi dobrze zmięknąć). Możliwe, że podczas duszenia konieczne będzie dolanie wody.

  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, z papryki czerwonej i żółtej wykrawamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę lub słupki. Pokrojone warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy do miękkiej wołowiny i dusimy ok 15 minut.

  3. Gulasz wołowy doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i chrzanem. Podajemy go z kaszą lub z utłuczonymi ziemniakami.

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 18 lutego 2015 Bardzo apetyczny i bardzo zachęcające zdjęcia :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń