Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z makaronem i grzybami

Gulasz wołowy z makaronem i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2121 Ocena: 47373

Dodano:

Odsłon: 792

Niesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku).

Składniki

  • 500 mięsa wołowego
  • 400 g makaronu muszle
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g mrożonych grzybów
  • 400 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży)
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę.

    Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby.

    Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa.

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy.

    Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Makaron układamy na talerze, wlewamy sos z mięsem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 06 maja 2016 To prawda! Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :D Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 06 maja 2016 Dzięki za przypomnienie o jedzeniu gulaszu z makaronem. Ostatnio takie cudo jadłam z 15 lat temu. Dzięki! Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń