Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z pieczarkami i selerem naciowym

Gulasz wołowy z pieczarkami i selerem naciowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3875

Dodano:

Odsłon: 4698

Bardzo smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu gulasz wołowy to moja sobotnia propozycja dla osób pochłoniętych pracami domowymi. Szybkie danie jednogarnkowe idealnie komponuje się z kaszą jaglaną i ogórkiem kiszonym, ale można nim również polać placki ziemniaczane, ugotowane ziemniaczki lub po prostu podać je z chlebem.

Składniki

  • 70dag mięsa wołowego gulaszowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 7 średniej wielkości pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • gałka muszkatołowa
  • kmin rzymski
  • 2 kulki jałowca
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1,5 szkl białego, półwytrawnego wina
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna (u mnie domowa)
  • mąka do obtoczenia
  • olej bazyliowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w drobną kostkę i obtaczamy w mące. W dużym rondlu rozgrzewamy olej razem z dwoma kulkami jałowca i obsmażamy na nim mięso. Gdy wołowina się lekko zarumieni, przekładamy ją do miski.

  2. Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w drobne piórka. W patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy ok 8 minut, aż grzyby puszczą wodę i lekko się zarumienią. Seler naciowy kroimy w półksiężyce, czosnek w plasterki i dodajemy do reszty warzyw. Całość podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy mięso, zalewamy winem wymieszanym z musztardą i doprawiamy podanymi przyprawami (uważamy z kminem i gałką muszkatołową - są bardzo aromatyczne!). Gulasz dusimy ok 1 godz, aż mięso całkowicie zmięknie.

    SMACZNEGO :-)

  3. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń