Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z bakłażana to lekki, wegetariański (a nawet wegański, jeśli do smażenia użyjesz oleju roślinnego) wariant tradycyjnej węgierskiej potrawy. Możesz zaserwować go z ziemniakami, kaszą lub kromką ulubionego pieczywa. Aby pozbyć się charakterystycznej goryczki z bakłażana, oprósz go solą, odstaw na 20 minut, po czym osusz ręcznikiem papierowym.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7968
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7968
Składniki
Umyj bakłażana i pokrój je w dość dużą kostkę. Oprósz solą i odstaw na około 20 minut. W tym czasie bakłażan puści sok. Osusz go ręcznikiem papierowym, ścierając nadmiar soli.
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na nieco mniejsze kawałki niż kostki bakłażana. Cebulę pokrój w półtalarki i podsmaż na maśle klarowanym z dodatkiem mielonych papryk. Gdy się zeszkli, dodaj świeżą paprykę i drobno posiekane ząbki czosnku. Po kilku minutach dołóż do patelni bakłażana. Smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój dość drobno i dodaj na patelnię. Smaż przez kilka minut. Następnie zalej warzywa passatą pomidorową. Duś przez chwilę i dopraw do smaku pieprzem, a jeśli to konieczne – także solą. Jeśli smak gulaszu wyda ci się nie dość wyrazisty, dopraw go także koncentratem pomidorowym lub/i sokiem z cytryny.
Podawaj gulasz z bakłażana gorący, udekorowany posiekaną natką pietruszki.