Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz z indyka"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 194
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 194
Składniki
Pierś indyka oczyść starannie, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso pokrój na nieduże kawałki. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
Boczek (wędzony) pokrój w drobną kostkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć boczek i wysmaż na chrupiące skwarki. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklij.
Do przesmażonych składników w rondlu dodaj kawałki indyka. Smaż, cały czas mieszając, na złoty kolor. Wsyp po szczypcie soli oraz pieprzu, wlej wino. Duś około 15 minut.
Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą oraz oczyszczone i pokrojone w paski papryki. Wlej bulion (np. drobiowy). Duś całość jeszcze 15 minut. Gotowe danie raz jeszcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 370 kcal, cena 4,80 złŹródło: Świat kobiety