Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z karkówki to proste, jednogarnkowe danie, które można przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne okazje. W wersji po myśliwsku smakuje najlepiej z pyzami na parze lub kaszą gryczaną.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1219
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 677
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 689
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1219
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 677
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 689
Składniki
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec ze skwarkami, ale można też smażyć na oleju), wrzucamy stopniowo pokrojoną karkówkę. Obsmażamy ją na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chilli również pokrojoną w plasterki, grzyby suszone i 3 szklanki gorącej wody.
Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy mięso pod przykryciem do miękkości, czyli około godziny. Kiedy mięso będzie gotowe kroimy w plasterki ogórki i dorzucamy na patelnię. Po kilku minutach 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.
Gulasz z karkówki po myśliwsku gotowy!