Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z kurkami w cieście"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 251
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 251
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Cebulę obierz i posiekaj. Wieprzowinę i boczek pokrój w małą kostkę. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie złotobrązowa.
Następnie dodaj mięso i dobrze je obsmaż. Wsyp kawałki boczku i dokładnie wymieszaj. Całość posyp papryką, mąką tortową i jeszcze chwilę podsmaż. Podlej wodą lub wywarem.
Kurki dokładnie oczyść i dodaj do mięsa. Dopraw do smaku solą, kminkiem i majerankiem. Wszystko duś na średnim ogniu przez 45 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, przelej gulasz do brytfanny.
Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na cienki płat. Przygotowaną do pieczenia brytfankę (patrz poniżej) wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 190° C przez 15 minut.
Gotowy gulasz podawaj udekorowany gałązką świeżego tymianku.Źródło: Na żywo