Gulasz z łopatki wieprzowej to pyszne i sycące danie. Możesz go podać z chlebem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Gulasz z łopatki
Składniki
Składniki
- 800 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
- Po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- Ugotowane ziemniaki
- Buraczki czerwone
Składniki
Składniki
- 800 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
- Po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- Ugotowane ziemniaki
- Buraczki czerwone

Etapy przygotowania
Mięso oczyść z większych kawałków tłuszczu i pokrój w kostkę lub paski. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Posyp mięso przyprawami wymieszaj i odstaw na pół godziny. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, przełóż mięso do garnka zalej wodą lub bulionem, postaw na małym ogniu, na patelnię po smażeniu mięsa dodaj pokrojoną cebulę chwilę podsmaż, dodaj czosnek i smaż około minuty. Dodaj do garnka.

Dodaj liście , ziele , pieprz w ziarnkach posyp solą i pieprzem i całość gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa. W misce wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do gulaszu. Zagotuj. Całość posyp natką pietruszki w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami. Polecam.

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 78

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2373

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 110
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 78

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2373

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 110



Składniki
- 800 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
- Po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Ugotowane ziemniaki
- Buraczki czerwone
Mięso oczyść z większych kawałków tłuszczu i pokrój w kostkę lub paski. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Posyp mięso przyprawami wymieszaj i odstaw na pół godziny. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, przełóż mięso do garnka zalej wodą lub bulionem, postaw na małym ogniu, na patelnię po smażeniu mięsa dodaj pokrojoną cebulę chwilę podsmaż, dodaj czosnek i smaż około minuty. Dodaj do garnka.
Dodaj liście , ziele , pieprz w ziarnkach posyp solą i pieprzem i całość gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa. W misce wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do gulaszu. Zagotuj. Całość posyp natką pietruszki w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami. Polecam.