Gulasz z wieprzowego mięsa, delikatnego i lekko tłustego z ziemniaczanymi kluskami to nasza propozycja na smaczny, sycący obiad. Obiad łatwy do przyrządzenia.
Gulasz z łopatki wieprzowej
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka smalcu lub oleju
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
przyprawy:
- łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki maggi
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka smalcu lub oleju
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
przyprawy:
- łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki maggi

Etapy przygotowania
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną łopatkę. Obsmażamy ją na rumiano.

Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.

Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go maggi i ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Gulasz z łopatki gotowy!

Nasza rada: Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody. Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub kluskami. Przepis na kluski ziemniaczane: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kluski-ziemniaczane,2004819,walek.html

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1571

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14071
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 211
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1571

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14071
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 211



Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka smalcu lub oleju
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki maggi
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną łopatkę. Obsmażamy ją na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.
Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go maggi i ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Gulasz z łopatki gotowy!
Nasza rada: Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody. Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub kluskami. Przepis na kluski ziemniaczane: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kluski-ziemniaczane,2004819,walek.html
Świetny gulasz.
Pyszotka:)
smakowitości :)
Bardzo smaczny zestaw obiadowy i pyszne mięsko 👌