Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z makaronem.

Gulasz z makaronem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 291

Gulasz z wieprzowej szynki podany z ugotowanym makaronem.

Składniki

  • szynka wieprzowa 70 dag
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • lubczyk mrożony
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól himalajska
  • Pieprz ziołowy
  • Zioła prowansalskie
  • Majeranek
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • liść laurowy 5 szt.
  • woda 1 litr
  • Mąka pszenna 4 łyżeczki
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękła i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową.

  2. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany gulasz podajemy z makaronem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń