Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z serduszek drobiowych

Gulasz z serduszek drobiowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4400

Dodano:

Odsłon: 292

Gulasz z serduszek drobiowych to hit kulinarny w moim domu. Niektórych może zniechęcać, ale zapewniam, że jest pyszny i warto chociaż spróbować by upewnić się w swoim przekonaniu. Pamiętam jak robiłam gulasz z serduszek po raz pierwszy, moja córka nie chodziła jeszcze wtedy do podstawówki. Z obawy, że zniechęci ją widok serc zamknęłam się w kuchni i przez czas oczyszczania serduszek nie wpuszczałam do kuchni nikogo. Podczas obiadu okazało się, że córce bardzo a to bardzo posmakował taki gulasz. Z czasem już przestałam ukrywać przed nią jak to wygląda na początku. Jednak nie zniechęciło jej to do tego dania, uwielbia je do dziś po wielu latach i zawsze na takie danie ma drugi żołądek

Składniki

  • 1 kg serduszek drobiowych
  • 1 duża cebula
  • majeranek
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • 1 łyżka masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz z serduszek drobiowych

Przygotowanie

  1. Serduszka moczyłam w zimnej wodzie ok. 1 godziny. Przez ten czas odeszło trochę krwi i oczyściły się. Po tym czasie odlałam wodę i oczyściłam nożem. Odcinałam z serduszek wystającą żyłę główną i nadmiar tłuszczu, kroiłam je na połowę. Opłukałam jeszcze raz.

  2. W garnku rozpuściłam masło i dodałam odciśnięte z nadmiaru wody serduszka. Smażyłam ok. 10 minut i mieszałam co chwilę, by z każdej strony się obsmażyły. Podlałam wodą ok. 10 cm powyżej poziomu serduszek. Przykryłam pokrywką, dodała liść, ziele angielskie i gotowałam ok. 1 godziny i 30 minut. W trakcie gotowania zaglądałam czy nie trzeba dolać wody, dosypałam odrobinę soli i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy serduszka były już miękkie a woda była prawie równa z poziomem serduszek dodałam 2 łyżki majeranku, sól do smaku i pieprz.

  3. W kubeczku rozbełtałam mąkę z 1/3 szklanki mąki i zagęściłam gulasz. Przez ok. 1 minutę gotowałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
    Odstawiłam na 15 minut, by całość przeszła smakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń