Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z serduszek drobiowych to hit kulinarny w moim domu. Niektórych może zniechęcać, ale zapewniam, że jest pyszny i warto chociaż spróbować by upewnić się w swoim przekonaniu. Pamiętam jak robiłam gulasz z serduszek po raz pierwszy, moja córka nie chodziła jeszcze wtedy do podstawówki. Z obawy, że zniechęci ją widok serc zamknęłam się w kuchni i przez czas oczyszczania serduszek nie wpuszczałam do kuchni nikogo. Podczas obiadu okazało się, że córce bardzo a to bardzo posmakował taki gulasz. Z czasem już przestałam ukrywać przed nią jak to wygląda na początku. Jednak nie zniechęciło jej to do tego dania, uwielbia je do dziś po wielu latach i zawsze na takie danie ma drugi żołądek
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 72
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 451
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 97
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7840
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 72
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 451
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 97
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7840
Składniki
Serduszka moczyłam w zimnej wodzie ok. 1 godziny. Przez ten czas odeszło trochę krwi i oczyściły się. Po tym czasie odlałam wodę i oczyściłam nożem. Odcinałam z serduszek wystającą żyłę główną i nadmiar tłuszczu, kroiłam je na połowę. Opłukałam jeszcze raz.
W garnku rozpuściłam masło i dodałam odciśnięte z nadmiaru wody serduszka. Smażyłam ok. 10 minut i mieszałam co chwilę, by z każdej strony się obsmażyły. Podlałam wodą ok. 10 cm powyżej poziomu serduszek. Przykryłam pokrywką, dodała liść, ziele angielskie i gotowałam ok. 1 godziny i 30 minut. W trakcie gotowania zaglądałam czy nie trzeba dolać wody, dosypałam odrobinę soli i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy serduszka były już miękkie a woda była prawie równa z poziomem serduszek dodałam 2 łyżki majeranku, sól do smaku i pieprz.
W kubeczku rozbełtałam mąkę z 1/3 szklanki mąki i zagęściłam gulasz. Przez ok. 1 minutę gotowałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Odstawiłam na 15 minut, by całość przeszła smakami.