Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z soczewicą"
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2632
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 316
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 186
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3208
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2632
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 316
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 186
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3208
Składniki
Marchewki i cebulę obierz, opłucz, pokrój w dość drobną kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj. Boczek wędzony potnij w kostkę. Na patelni rozgrzej olej.
Wrzuć boczek oraz cebulę. Mieszając od czasu do czasu, smaż, aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli.
Soczewicę przesyp na sitko. Opłucz pod zimnym strumieniem bieżącej wody. Osącz i razem z pokrojoną marchewką dodaj do rondla. Dołóż też pomidory z puszki (razem z zalewą) oraz posiekany czosnek, wymieszaj.
Doprowadź do wrzenia. Wlej gorący bulion. Przypraw solą oraz pieprzem. Do rondla dodaj kiełbasę. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu ok. 30 min.
Natkę pietruszki opłucz, osusz. Kilka listków odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj i dodaj do gulaszu, wymieszaj.
Wyjmij kiełbaskę, pokrój ją w plasterki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż plasterki kiełbasy. Udekoruj listkami natki.Źródło: Tina