Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z soczewicą"
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 122
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 158
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 108
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 122
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 158
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 108
Składniki
Marchewki i cebulę obierz, opłucz, pokrój w dość drobną kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj. Boczek wędzony potnij w kostkę. Na patelni rozgrzej olej.
Wrzuć boczek oraz cebulę. Mieszając od czasu do czasu, smaż, aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli.
Soczewicę przesyp na sitko. Opłucz pod zimnym strumieniem bieżącej wody. Osącz i razem z pokrojoną marchewką dodaj do rondla. Dołóż też pomidory z puszki (razem z zalewą) oraz posiekany czosnek, wymieszaj.
Doprowadź do wrzenia. Wlej gorący bulion. Przypraw solą oraz pieprzem. Do rondla dodaj kiełbasę. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu ok. 30 min.
Natkę pietruszki opłucz, osusz. Kilka listków odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj i dodaj do gulaszu, wymieszaj.
Wyjmij kiełbaskę, pokrój ją w plasterki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż plasterki kiełbasy. Udekoruj listkami natki.Źródło: Tina