Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z ziemniakami to szybkie i sycące danie obiadowe, które można z powodzeniem przygotować wcześniej. Po podgrzaniu smakuje równie wybornie. To świetna propozycja dla osób zapracowanych i zabieganych. Z powodzeniem można przygotować większą porcję i ją zamrozić. Karkówka gotowana w bulionie i winie rozpływa się w ustach, a dodatek tymianku dodaje przyjemnej ziołowości.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 40
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 107
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 40
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 107
Składniki
Wieprzowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją w kostkę o boku ok 2-3 cm. Natrzyj mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem.
Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kawałki o podobnej wielkości co mięso. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
W średnim garnku rozgrzej oliwę. Dodaj wieprzowinę i smaż ją przez 2-3 minuty do zezłocenia. Wyjmij ją i przełóż na talerz, pozostawiając tłuszcz w naczyniu.
Zmniejsz ogień i włóż do garnka: marchewkę, ziemniaki, cebulę, czosnek i liście tymianku. Smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dołóż wieprzowinę.
Dodaj bulion, przecier pomidorowy i białe wino. Zamieszaj. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj całość przez ok. 25 minut na średnim ogniu do miękkości warzyw.
Gulasz z ziemniakami dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.