Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny gulasz z dodatkiem warzyw :)
Patelnia do smażenia Trzepaczka do sosu Drewniana łyżka Nożyk do warzyw Garnek Deska do krojenia
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 54
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 804
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 107
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 54
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 804
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 107
Składniki
Zaczynam od krojenia wszystkich warzyw :) Wszystko wrzucam odrazu na patelnię i dodaje odrobinę smalcu na górę. Papryka w średniej wielkości paseczki, cebule w półplastry, czosnek na kilka mniejszych części, pieczarki na pół lub cztery części. Posypuje sporą ilością pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, dorzucam kulki ziela angielskiego. Wszystko ładnie przyrumieniam.
Przysmażone warzywa wrzucam do garnka, w którym będę dusić mięso. Pół szklanki wody wlewam na patelnię, na której smażyłam warzywa, chwilkę gotuję i wlewam do garnka z warzywami.
Mięso kroję w cienkie plastry średniej wielkości. Patelnię rozgrzewam, mięso smażę partiami, musi być prawie zanurzone w oleju. Dodaje je kolejno do garnka z warzywami i smażę kolejne partie. Tutaj zlewam nadmiar oleju (nie będzie potrzebny), na patelnię wlewam szklankę wody, chwilkę gotuję i ponownie wlewam do garnka z warzywami. Dusze mięso pod przykryciem na malutkim ogniu minimum 60 min
Na suchej patelni podsmażam na oko sypaną mąkę pszenną. Po uzyskaniu brązowego koloru, dolewam troszkę zimnej wody, mieszam trzepaczką i dodaję do wywaru. Przyprawiam do smaku jeszcze solą, pieprzem czarnym, ostrą papryką chilli.
Ziemniaki nastawiam w osolonej wodzie i gotuję aż będą miękkie, odcedzam i gniotę dodając odrobinę mleka i masła (mogą być w całości wedle uznania).
Nakładam ziemniaki na talerz, polewam gulaszem i dodaję ogóreczka kiszonego dla przełamania smaku. Smacznego! :)