Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz ziemniaczany"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Cebulę obierz, pokrój w grubą kostkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć poszatkowaną cebulę, smaż 2-3 min. Oprósz mąką, smaż razem na złoty kolor.
Wsyp mieloną słodką paprykę. Wymieszaj całość, a potem, dalej mieszając, wlej 750 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Rozetrzyj ze sporą szczyptą soli.
Słoną pastę czosnkową dodaj do gotującego się wywaru. Wrzuć obrane, opłukane pod bieżącą wodą oraz pokrojone na kawałki ziemniaki. Dodaj sporą szczyptę pieprzu oraz otarte listki majeranku. Gotuj razem na średnim ogniu pod przykryciem 15 min.
Na patelni rozgrzej pozostały olej. Boczek pokrój w kostkę. Kiełbasę (zwyczajną, podwawelską, śląską, toruńską) pokrój w grubsze półplasterki.
Boczek wrzuć na rozgrzany tłuszcz i wysmaż. Powstałe skwarki dodaj do gulaszu. Na ten sam tłuszcz wrzuć kiełbasę. Przesmaż, przełóż do garnka z ziemniakami. Gotuj razem jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. rozlej do talerzy.Źródło: Świat kobiety