Do góry

Dania główne Przepis na:

Gyros + tzatziki

Przepis dnia 2008-08-26
Gyros + tzatziki

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 1304

Dodano:

Odsłon: 133984

to akurat nie śląska potrawa ,ale pyszna ;-))

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. karkówkę tniemy na paseczki ok 0,5,-1 cm szer (jak na strogonova) Ja osobiście wykrawam tłuszczyk ale jak ktoś lubi to można razem z nim. przekładamy do pojemnika. Kroimy cebulę w nie za dużą kostkę dokładamy do mięsa.Wyciskamy czosnek -ile kto lubi-ja lubię dużo.wsypujemy przyprawę do gyrosa,dodajemy sól i pieprz.Zalewamy oliwą(olejem) tyle aby wszystko wymieszać -mięso ma być śliskie .Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażyć na patelni 3-6 minut ,nie dodając już tłuszczu. Tzatziki : serek bieluch -(albo inny twarogowy naturalny bardzo dobrze zmielony) przekładamy do miski,trzemy ogórek do niego.Wyciskamy czosnek(wg upodobań) solimy i pieprzymy. Dzięki temu ,że używam serka nie muszę zlewać wody z ogórka i konsystencja jest taka bardziej jak dip niż lejąca woda. Można podawać z frytkami.ryżem,surówkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elas54 17 lutego 2009 zrobie jutro na obiad im dam znac jak smakuje

50 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia_89 16 lutego 2009 ten serek to raczej GZIK a nie TZATZIKI, bo nie ma ani wzmianki o jogurcie.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia_89 16 lutego 2009 taki serek to raczej gzik a nie tzatziki...bo gdzie tutaj wzmianka o jogurcie??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

darios121 30 stycznia 2009 Zamiast twarogu-yogurt i koniecznie mieta(moze byc suszona

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JerzyS 30 stycznia 2009 Przepis ciekawy, danie na pewno smaczne, ale proszę nie mieszajmy pojęć. Tzatziki to sos na bazie jogurtu (najlepiej greckiego) i używanie tej nazwy do czegokolwiek innego to zgroza. Zaraz mi się przypomina anegdota opowiadana przez śp (niestety) Macieja Kuronia jak to w czasach głębokiego PRL-u w karcie jakiejś restauracji znalazł pozycje "Strogonow z płucek". Pozdrowienia dla wszystkich i smacznego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amba77 11 grudnia 2008 Zrobiłam i dużo czasu zaoszczędziłam przy tym. Bardzo dobre na szybki obiad

49 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eksplorator 10 grudnia 2008 Do samej przyprawy (najlepsza firmy Gewurzland - Świat Przypraw) warto dodać octu balsamicznego i łyżeczkę sosu sojowego. Białe mięso - biały ocet + jasny sos, ciemne mięso - czerwony ocet + ciemny sos. Mięso obtaczamy w mieszance przyprawy z octem, a potem polewamy (obficie aczkolwiek z umiarem) olejem i odstawiamy na kilkanaście godzin. Osobiście daję mięsu na przegryzienie się z przyprawami 2 dni na dolnej półce w lodówce. Ocet sprawia, że mięso staje się bardziej chrupkie i aromatyczne. Testowałem kilka przypraw do gyrosa i oprócz przyprawy Kotanyi tylko gewurzland oddaje właściwy smak tej mieszanki.
Odnośnie sosu tzatzyki, to można kupić takiego gotowca, ale osobiście wolę utrzeć czosnek z koperkiem i jogurtem typu "bałkański". Ogórek kroję, bo lubię chrupać:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia_jj8 18 września 2008 Zrobiłam to danie dzisiaj na obiad i muszę przyznać że wszyscy zajadali się ze smakie. Jest to bardzo dobre.Pozdrawiam:-)

50 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia_jj8 18 września 2008 Zrobiłam to danie dzisiaj na obiad i musze przyznać że wszyscy ze smakie się zajadali.PYCHOTA!!!
Pozdrawiam:-) Basia

50 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia_jj8 18 września 2008 Zrobiłam to danie dzisiaj na obiad i musze przyznać że wszyscy ze smakie się zajadali.PYCHOTA!!!
Pozdrawiam:-)

50 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń