Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-02-2021
Przepis na smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu posiłek to delikatny filet z halibuta na smażonym szpinaku baby, podany z kremowym sosem mascarpone, który w smaku przypomina klasyczny beszamel. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, kopytkami lub kaszą jaglaną. Smacznie polecam :)
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 12
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 79
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 12
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 79
Składniki
Filet z halibuta oprószamy solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy plaster masła. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 220 stopni C przez około 15 minut (pieczenie góra - dół).
Do rondelka wkładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę i podgrzewamy do połączenia obu składników. Powstały sos doprawiamy do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem.
Na maśle podsmażamy posiekany lub rozgnieciony przez praskę czosnek (tylko do momentu uwolnienia aromatu). Następnie dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu aż zwiędnie i odparuje wodę. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
Upieczoną rybę układamy na szpinaku i podlewamy sosem mascarpone. Przed podaniem skrapiamy ją sokiem z cytryny. Życzę smacznego! :)