Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hinduskie samosy z kurczakiem curry"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 223
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 223
Przepis dnia
Składniki
W misce wymieszaj mąkę z solą i masłem tak, by powstała kruszonka. Wlewając 150 ml zimnej wody, wyrabiaj ciasto. Zagniataj je energicznie przez 5 min, aż będzie gładkie i miękkie, lecz nie będzie kleiło się do rąk. Z ciasta ulep kulę, skrop odrobiną wody, przykryj wilgotną ściereczką.
Kurczaka opłucz, drobno posiekaj, posyp curry. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj mięso. Gdy się zrumieni, wsyp groszek i posiekane orzeszki. Przypraw pieprzem i imbirem. Wlej śmietanę. Duś, mieszając ok. 5 min, aby masa zgęstniała. Wystudź.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placek o gr. 5 mm. Zdejmij go, a na stolnicy rozłóż listki ziół. Połóż na nich placek i rozwałkuj do 3 mm (tak, by zioła wprasowały się w ciasto).
Wytnij krążki, rozłóż na nich farsz i zlep pierogi. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż porcjami samosy (tyle, ile zmieści się na powierzchni w jednej warstwie) przez 10 min, przewracając często, aż obie strony będą złociste. Wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.Źródło: Tina