Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Hiszpańska paella z kurczakiem"
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 139
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 67
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 189
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 139
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 67
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 189
Składniki
70 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 1,70 zł • Przepis na 4-6 porcji
Mięso obsypuję przyprawami, skrapiam oliwą i odstawiam do lodówki.
Bakłażana kroję w kostkę, papryki z paski, fasolę osączam. Szafran namaczam w 1/2 szklanki wrzątku.
Mięso obsmażam na rozgrzanym tłuszczu, dodaję warzywa (oprócz fasoli), podsmażam. Wsypuję ryż, smażę 5 minut, mieszając. Zalewam winem, szklanką wrzątku, wlewam szafran. Przykrywam i duszę na małym gazie około 30 min. Co jakiś czas potrząsam patelnią.
Po 15 minutach obracam mięso i wsypuję fasolę.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawiam i mieszam.
Katarzyna Madej-Stasiak z ŁodziŹródło: Kobieta i życie