Do góry

Dania główne Przepis na:

Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo

Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9184

Dodano:

Odsłon: 1705

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, o bardzo intensywnym smaku. Świetnie wzmocniła smak mojej zapiekanki i nadała jej charakteru:). Do wyboru mamy ją w wersji pikantnej i zwykłej, możemy więc sami wyregulować sobie ostrość naszego obiadu.

Składniki

  • 800g ziemniaków
  • 300g kiełbasy chorizo
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 100g zielonych oliwek
  • 1 jajko
  • 250ml jogurtu greckiego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100g twardego sera, np. cheddar
  • papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

  2. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz. Odsączamy na ręczniku papierowym.

  3. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pietruszkę siekamy.

  4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy chorizo, kurczaka, paprykę, cebulę, pietruszkę i pokrojone oliwki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty na tarce żółty ser i przyprawy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy.

  5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni. Zapiekamy przez około 20-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń