Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, z dodatkiem, jaj i czosnku przez praskę przeciśniętego. Wszystkie połączone ze sobą składniki, sprawiają, że po u smażeniu smaczne kotleciki z nich powstają. Z sosem podane, zieleniną posypane, są w przygotowaniu banalne, a w smaku genialne. Sos do nich według własnych smaków przygotujcie i Hereczanyki smakujcie. To takie danie z dawnych lat, które ma genialny smak.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Składniki
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (nie rozgotowujemy), odcedzamy, studzimy. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Z masy formułujemy równe krążki (mogą być na wzór sznycli mielonych, na zdjęciach mój sposób, żeby wszystkie były jednakowej wielkości). Rada: Żeby masa nie przyklejała się do dłoni, wystarczy delikatnie je zwilżyć wodą.
Smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Dzięki kaszy skórka będzie chrupiąca. Hreczanyki można podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Ja podałam z sosem z suszonych prawdziwków, posiekanym świeżym jarmużem lub zieloną pietruszką i kiszonymi ogórkami.
Składniki na sos: suszone grzyby, śmietanka 30%, sól, pieprz, cebula, masło klarowane. Przygotowanie: Grzyby namaczamy w wodzie, odciskamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby, całość przesmażamy. Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, do momentu, aż śmietanka zgęstnieje.