Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, z dodatkiem, jaj i czosnku przez praskę przeciśniętego. Wszystkie połączone ze sobą składniki, sprawiają, że po u smażeniu smaczne kotleciki z nich powstają. Z sosem podane, zieleniną posypane, są w przygotowaniu banalne, a w smaku genialne. Sos do nich według własnych smaków przygotujcie i Hereczanyki smakujcie. To takie danie z dawnych lat, które ma genialny smak.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1395
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4330
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1395
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4330
Składniki
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (nie rozgotowujemy), odcedzamy, studzimy. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Z masy formułujemy równe krążki (mogą być na wzór sznycli mielonych, na zdjęciach mój sposób, żeby wszystkie były jednakowej wielkości). Rada: Żeby masa nie przyklejała się do dłoni, wystarczy delikatnie je zwilżyć wodą.
Smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Dzięki kaszy skórka będzie chrupiąca. Hreczanyki można podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Ja podałam z sosem z suszonych prawdziwków, posiekanym świeżym jarmużem lub zieloną pietruszką i kiszonymi ogórkami.
Składniki na sos: suszone grzyby, śmietanka 30%, sól, pieprz, cebula, masło klarowane. Przygotowanie: Grzyby namaczamy w wodzie, odciskamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby, całość przesmażamy. Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, do momentu, aż śmietanka zgęstnieje.