Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przysmak kuchni kresów wschodnich. Sama nazwa pochodzi z lwowskiej nazwy gryki - hreczki. Kresy wschodnie to bogate w kulinarne eksperymenty region. Różnorodność kultur i narodowości dała sporo atrakcyjnych przepisów stosowanych do dziś. Często nawet bez świadomości ich pochodzenia. Hreczniaki to jeden z nich. Istnieją dwie szkoły przepisów. Jedna miesza grykę z twarogiem, druga z mięsem wieprzowym. Spróbujcie kotlecików z kaszy gryczanej i białym serem.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 101
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101282
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5808
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 101
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101282
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5808
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odsączoną mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni na odrobinie oleju roślinnego szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy ją z naszą zmieloną kaszą. Dodajemy biały ser (można go również przemielić w maszynce). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki. Na koniec wbijamy całe jajko i mieszamy całość na jednolitą masę.
Formujemy z masy kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce. Hreczniaki smażymy na patelni z jednej i drugiej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Przepis na sos śmietanowy na blogu - zapraszam.