Do góry

Dania główne Przepis na:

Hreczniaki - kotlety z kaszy gryczanej

Hreczniaki - kotlety z kaszy gryczanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3763

Dodano:

Odsłon: 77903

Staropolski przysmak kuchni kresów wschodnich. Sama nazwa pochodzi z lwowskiej nazwy gryki - hreczki. Kresy wschodnie to bogate w kulinarne eksperymenty region. Różnorodność kultur i narodowości dała sporo atrakcyjnych przepisów stosowanych do dziś. Często nawet bez świadomości ich pochodzenia. Hreczniaki to jeden z nich. Istnieją dwie szkoły przepisów. Jedna miesza grykę z twarogiem, druga z mięsem wieprzowym. Spróbujcie kotlecików z kaszy gryczanej i białym serem.

Składniki

  • kasza gryczana - 20dag (2 woreczki)
  • ser biały - 30dag
  • cebula
  • pietruszka zielona
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odsączoną mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni na odrobinie oleju roślinnego szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy ją z naszą zmieloną kaszą. Dodajemy biały ser (można go również przemielić w maszynce). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki. Na koniec wbijamy całe jajko i mieszamy całość na jednolitą masę.

  2. Formujemy z masy kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce. Hreczniaki smażymy na patelni z jednej i drugiej strony do uzyskania odpowiedniego koloru.

    Przepis na sos śmietanowy na blogu - zapraszam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń