Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przysmak kuchni kresów wschodnich. Sama nazwa pochodzi z lwowskiej nazwy gryki - hreczki. Kresy wschodnie to bogate w kulinarne eksperymenty region. Różnorodność kultur i narodowości dała sporo atrakcyjnych przepisów stosowanych do dziś. Często nawet bez świadomości ich pochodzenia. Hreczniaki to jeden z nich. Istnieją dwie szkoły przepisów. Jedna miesza grykę z twarogiem, druga z mięsem wieprzowym. Spróbujcie kotlecików z kaszy gryczanej i białym serem.
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odsączoną mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni na odrobinie oleju roślinnego szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy ją z naszą zmieloną kaszą. Dodajemy biały ser (można go również przemielić w maszynce). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki. Na koniec wbijamy całe jajko i mieszamy całość na jednolitą masę.
Formujemy z masy kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce. Hreczniaki smażymy na patelni z jednej i drugiej strony do uzyskania odpowiedniego koloru.
Przepis na sos śmietanowy na blogu - zapraszam.
kotlety z serii "nawinie" :-) czyli pyszne czyszczenie lodówki. miałam trochę...
Odsłon: 8798
te kotlety są smaczne, mają dużo białka, smakują na ciepło i na zimno...........
Odsłon: 2204
Przepis dnia
Połączenie kaszy gryczanej z łososiem w kotlecie było super pomysłem. Kto lub...
Odsłon: 4625
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 28
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 94
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 47
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1776
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 28
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 94
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 47
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1776
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odsączoną mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni na odrobinie oleju roślinnego szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy ją z naszą zmieloną kaszą. Dodajemy biały ser (można go również przemielić w maszynce). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki. Na koniec wbijamy całe jajko i mieszamy całość na jednolitą masę.
Formujemy z masy kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce. Hreczniaki smażymy na patelni z jednej i drugiej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Przepis na sos śmietanowy na blogu - zapraszam.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Szybkie ciasto na pizzę
Dania główne
Danie dnia
Dania główne
Roladki z papryką
Dania główne
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Szybkie ciasto na pizzę
Pizza to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów - na cienki...
Odsłon: 80
Danie dnia
Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Szybkie proste przygotowan...
Odsłon: 263