Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe kluseczki, zazwyczaj mają od dwóch i pół do trzech centymetrów. W 2015 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych. Potrawa ma tylko trzy składniki, a jej bazą są surowe ziemniaki. W niektórych przepisach zalewane są mlekiem, w innych podaje się je ze skwarkami. Jeśli chcesz zrobić wersję całkowicie wegańską, wystarczy, że zastąpisz je podsmażoną na oleju lub oliwie cebulką.
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 14
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 12
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65176
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 730
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 14
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 12
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65176
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 730
Składniki
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je na gazę i dobrze odciśnij z nich sok.
Do masy dodaj skrobię ziemniaczaną i porządną szczyptę soli. Zagnieć masę i uformuj z niej kluski.
W garnku zagotuj wrzątek, dodaj do niego łyżeczkę soli i wrzuć kluski. Gotuj około 10 minut, aż wypłyną.
Podawaj z drobno pokrojonym i podsmażonym na patelni boczkiem. Jeśli wolisz dania wegetariańskie lub wegańskie, zaserwuj hulajdy z podsmażoną na oliwie cebulką.