Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe kluseczki, zazwyczaj mają od dwóch i pół do trzech centymetrów. W 2015 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych. Potrawa ma tylko trzy składniki, a jej bazą są surowe ziemniaki. W niektórych przepisach zalewane są mlekiem, w innych podaje się je ze skwarkami. Jeśli chcesz zrobić wersję całkowicie wegańską, wystarczy, że zastąpisz je podsmażoną na oleju lub oliwie cebulką.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Składniki
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je na gazę i dobrze odciśnij z nich sok.
Do masy dodaj skrobię ziemniaczaną i porządną szczyptę soli. Zagnieć masę i uformuj z niej kluski.
W garnku zagotuj wrzątek, dodaj do niego łyżeczkę soli i wrzuć kluski. Gotuj około 10 minut, aż wypłyną.
Podawaj z drobno pokrojonym i podsmażonym na patelni boczkiem. Jeśli wolisz dania wegetariańskie lub wegańskie, zaserwuj hulajdy z podsmażoną na oliwie cebulką.