Dania główne Przepis na:
idealne ciasto na pierogi + przepis na pierogi ruskie

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 3294
Dodano: 04.12.2016
Odsłon: 38664
Składniki
- ciasto
- 0,5 kg mąki ok. 1 szklanki wrzątku 1 jajko sól łyżka oliwy lub masła
- farsz
- 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 duża cebula, 2 łyżki masła
- 1 łyżka soli, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Robimy ciasto. Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką lub głębokim talerzem - to bardzo ważne.
-
Robimy farsz. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy farsz. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia. Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)

2stan 05 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Przepis jedynie w dwóch miejscach z małymi błędami - prawidłowe proporcje ziemniaków i sera to dwie części ziemniaków na jedną część sera oraz cebulka przed dodaniem do farszu winna być przesmażona na maśle na kolor brązowy - to przepis z dawnego województwa ruskiego - POLECAM! Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz