Do góry

Dania główne Przepis na:

idealne ciasto na pierogi + przepis na pierogi ruskie

idealne ciasto na pierogi  + przepis na pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 3131

Dodano:

Odsłon: 37354

Kto z nas nie lubi pierogów? Jednak ile domów tyle przepisów na ciasto i farsz. Najważniejsze to zaparzyć mąkę wrzątkiem i dać ciastu chwilę odpocząć. Dodatek oliwy do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste i łatwe w lepieniu. Pierogi lepią się świetnie, a ciasto nie klei się do wałka ani do rąk. Spróbujcie sami!

Składniki

  • ciasto
  • 0,5 kg mąki ok. 1 szklanki wrzątku 1 jajko sól łyżka oliwy lub masła
  • farsz
  • 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 duża cebula, 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soli, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Robimy ciasto. Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką lub głębokim talerzem - to bardzo ważne.

  2. Robimy farsz. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy farsz. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

2stan 05 marca 2018 Przepis jedynie w dwóch miejscach z małymi błędami - prawidłowe proporcje ziemniaków i sera to dwie części ziemniaków na jedną część sera oraz cebulka przed dodaniem do farszu winna być przesmażona na maśle na kolor brązowy - to przepis z dawnego województwa ruskiego - POLECAM! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń