Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Imbirowa kaczka ze śliwkami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 791
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2820
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 791
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2820
Składniki
Piersi opłucz, osusz. Imbir (2 cm) obierz, zetrzyj na tarce. Połącz z 2 szklankami czerwonego wina i kilkoma igiełkami rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Zalej mięso, odstaw na 2 godz. Następnie obsmaż piersi na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), ułóż w brytfannie. Zalej marynatą. Piecz 90 min w 180 st.
Śliwki oczyść, wydryluj, pokrój na małe kawałki. Kilka cząstek odłóż do dekoracji. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp posiekane śliwki oraz brązowy cukier. Chwilę smaż.
Podlej szklanką czerwonego wina. Duś, mieszając, aż owoce się rozpadną. Na koniec sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Upieczoną kaczkę lekko przestudź, pokrój w cienkie plastry. Rozłóż na talerze. Podawaj razem z sosem śliwkowym. Do kaczki doskonale pasują ziemniaczane kluski z dziurką.
Czas ok. 120 min; porcja – 480 kcal, cena 6,80 zł.Źródło: Świat kobiety