Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Imbirowa kaczka ze śliwkami"
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 73
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2330
Polecam.
Odsłon: 107
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 73
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2330
Polecam.
Odsłon: 107
Składniki
Piersi opłucz, osusz. Imbir (2 cm) obierz, zetrzyj na tarce. Połącz z 2 szklankami czerwonego wina i kilkoma igiełkami rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Zalej mięso, odstaw na 2 godz. Następnie obsmaż piersi na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), ułóż w brytfannie. Zalej marynatą. Piecz 90 min w 180 st.
Śliwki oczyść, wydryluj, pokrój na małe kawałki. Kilka cząstek odłóż do dekoracji. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp posiekane śliwki oraz brązowy cukier. Chwilę smaż.
Podlej szklanką czerwonego wina. Duś, mieszając, aż owoce się rozpadną. Na koniec sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Upieczoną kaczkę lekko przestudź, pokrój w cienkie plastry. Rozłóż na talerze. Podawaj razem z sosem śliwkowym. Do kaczki doskonale pasują ziemniaczane kluski z dziurką.
Czas ok. 120 min; porcja – 480 kcal, cena 6,80 zł.Źródło: Świat kobiety