Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk duszony w młodej kapuście z jabłkami

Indyk duszony w młodej kapuście z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4253

Dodano:

Odsłon: 5317

Po prostu pycha:)

Składniki

  • 600 g mięsa z piersi indyka
  • 1 biała kapusta
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (jeśli mamy bardziej kwaśną odmianę jabłek możemy dodać 2 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Indyk duszony w młodej kapuście z jabłkami

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy, marchew kroimy w słupki a cebulę w piórka.

  2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką masła, mięso doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy na patelnię i smażymy po 5 minut z każdej strony na rumiano. Mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy jabłka przez 5 minut, często mieszając. Zdejmujemy patelnię z kuchenki. Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy 1 łyżkę masła. Dodajemy kapustę, marchew i cebulę. Smażymy przez 10 minut na dużym ogniu często mieszając. Następnie dodajemy jabłka i mięso, mieszamy. Dodajemy kminek, cukier, sok jabłkowy, ocet winny. Mieszamy, zakrywamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez 5 minut.
    Podajemy gorące z gotowanymi w mundurkach ziemniaczkami lub samodzielnie.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń