Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk pieczony z warzywami

Indyk pieczony z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 10119

Rolada z piersi indyka pieczona z dużą ilością warzyw - obiad fitness! Ponadto podana z sosem warzywnym i kotlecikami z kaszy jaglanej stanowi nie dość, że zdrowe, to jeszcze eleganckie danie.

Składniki

  • filet z piersi indyka - 80 dag
  • pół róży brokuła
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • plaster (5 dag) gorgonzoli
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki tymianku
  • pikantne zioła włoskie - do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • szklanka białego wina
  • pół cebuli
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pół brokuła podziel na niewielkie różyczki, umytą fasolkę pokrój na 5 - centymetrowe kawałki.
    Zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru i wrzuć do niej warzywa.
    Utrzymuj temperaturę ok. 80 - 90 stopni przez 10 minut, po czym odcedź i przelej je na sicie zimną wodą.

  2. Musztardę, ser gorgonzola i zioła utrzyj w malakserze z łyżką oliwy na gładką pastę.

  3. Filet z indyka rozetnij na płaski płat i lekko rozbij (lepiej pięścią niż młotkiem).
    Posmaruj mięso pastą z gorgonzoli i rozłóż na niej zblanszowane warzywa i pokrojoną w duże kawałki paprykę.
    Pozostałe warzywa, które nie zmieściły się do nadzienia odłóż - będą dodatkiem do sosu.

  4. Zwiń całość ciasno w roladę, zawiń dokładnie w folię i włóż na minimum 2 godziny do lodówki.

  5. Wyjętą z lodówki roladę odwiń z folii, zwiąż ciasno nitką bawełnianą, włóż do żaroodpornego naczynia i polej resztą oliwy.
    Nagrzej piekarnik do 250 stopni - tylko górna grzałka.

    Do nagrzanego piekarnika włóż mięso i opiekaj z każdej strony (w sumie ok. 30 minut).

  6. Wyjmij naczynie z pieca, zmniejsz temperaturę do 160 stopni - tym razem obie grzałki.
    Roladę polej winem, wrzuć do niej niewykorzystane warzywa, dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, przykryj i piecz jeszcze ok. 45 minut.

  7. Upieczoną roladę wyjmij z sosu, odwiń nitkę i pozostaw do wystudzenia.

  8. Sos przelej do rondelka, zmiksuj na gładko, dopraw do smaku.

    Pokrój przestudzoną pieczeń w grube plastry i podawaj polane sosem z placuszkami z kaszy jaglanej i zieloną sałatą (lub np. z mizerią).
    Białe, lekko schłodzone wino będzie w sam raz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 23 marca 2014 Jedzonko naprawdę bardzo smaczne. Podałam z ziemniaczkami i mizerią. Sosik palce lizać. Jednym słowem PYSZNOŚCI.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 23 marca 2014 Przepisy masz ciekawe.Ale ciekawszy jest drewniany stol :) bardzo lubie takie klimaty. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 marca 2014 pyszne i do tego zimne winko,cóż więcej chcieć:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń