Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indyk z cielęciną"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Indyka oczyść. Środek posyp solą. Z zewnątrz natrzyj mięso mieszanką soli, pieprzu, maje ranku i posiekanego czosnku.
Wątróbkę umyj, osusz i pokrój na małe kawałeczki.
Jabłko, szalotki i pietruszkę drobno posiekaj. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie i odstaw na pół godziny na nasiąknięcia.
Mieloną cielęcinę wymieszaj z wątróbką, jabłkiem, szalotkami, pietruszką i rodzynkami. Dolej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche, dodaj śmietankę.
Napełnij indyka mięsną masą. Włóż do dużej brytfanny i polej stopionym masłem.
Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz około 2 godziny. W tym czasie podlewaj mięso wodą i wyzwalającym się z niego sosem (nie zrobi się suche).
Gotowego indyka pokrój w plastry. Podawaj z brzoskwiniami lub gruszkami z puszki, żurawiną oraz z purée ziemniaczanym, polanym sosem z pieczeni.Źródło: Telemax